Home

Achtergrond

'Duitse vleeskuikensector zorgt voor emslandisering'

Grootschalige, intensieve vleeskuikenbedrijven kunnen Nedersaksen overspoelen.

Die vrees heeft de Duitse boerenorganisatie Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (ABL) gisteren uitgesproken in een gesloten hoorzitting van het parlement (Landdag) van de Duitse deelstaat.

De ABL heeft dringend gewaarschuwd voor de gevolgen van plannen van Emsland Frischgeflügel/Rothkötter voor een grote kuikenslachterij bij Celle in het oosten van de deelstaat. "Als die plannen doorgaan en de grote pluimveeconcerns met hun werving van contractmesters succes hebben, worden in de regio in eerste instantie 320 en daarna nog meer kuikenstallen gebouwd", zo heeft ABL-woordvoerder Eckehard Niemann uitgelegd.

De hoorzitting in de landdag betrof de agrarische toekomst van Oost- en Zuid-Nedersaksen als overloopgebied voor de intensieve veehouderij in het Emsland in het westen van de deelstaat.

De ABL voorziet een 'emslandisering' in de nieuwe gebieden. De ABL meent dat agro-industriële investeerders van het platteland moeten worden geweerd. "Stallenbouw dient voorbehouden te blijven aan individuele boeren bij het bestaande bedrijf."

Of registreer je om te kunnen reageren.