Home

Achtergrond 244 x bekeken 4 reacties

Duitse boeren ruilen van fabriek om melkprijs

Terwijl de prijzen voor zuivelgrondstoffen weer snel stijgen, wisselen in vooral Zuid-Duitsland en ook Oostenrijk veel melkveehouders van afnemer.

Oorzaak is onvrede over de volgens de boeren veel te lage melkprijs. Dit meldt het Duitse blad Agrarheute. Ook in Frankrijk heerst er nog steeds veel onvrede onder boeren over de melkprijs. In reactie hierop proberen sommige zuivelverwerkers in vooral het zuiden van Duitsland om hun prijzen sneller te verhogen.

Het Zuid-Duitse Allgäuland kondigde pas een prijsverhoging aan nadat bijna 40 procent van de leveranciers had opgezegd. Danone verloor honderden melkveehouders aan Omira in Baden-Württemberg. Ook elders in Noordoost-Beieren beëindigden honderden boeren het contract met hun plaatselijke fabriek. Velen maakten hier ook de overstap naar Omira of Goldmilch. In vrijwel alle gevallen was de te lage melkprijs doorslaggevend.

Niet alleen in Zuid-Duitsland en in Oostenrijk speelt dit probleem. In Noord-Duitsland heeft Nordmilch onlangs een leegloop onder de leden op het laatste nippertje voorkomen. Diverse deskundigen stellen de vraag of de Duitse zuivelbedrijven de snelheid van prijsverhogingen wel goed aankunnen. Vaak verhogen de zuivelaars met het mes op de keel. Dat lijkt op de situatie in Frankrijk.

Daar dwongen vorig jaar boeren de fabrieken om meer geld voor de melk toe te zeggen dan dat de verwerkers achteraf waar konden maken. Momenteel speelt de discussie er opnieuw. De Franse boeren eisen weer van de fabrieken dat ze meer betalen dan dat de zuivelaars nu doen.

In Nederland is er tot nu toe weinig openlijke discussie over de hoogte van de melkprijzen. Kenners wijzen erop dat die discussie snel weer kan oplaaien als de markt voor poeders, boter en kaas snel blijft oplopen en fabrieken in hun uitbetalingsprijzen daarin niet meegaan. Voor de verwerkers is snel meer melkgeld uitbetalen lastig, omdat in de voorbije maanden al veel afzetcontracten tegen lage prijzen zijn afgesloten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vili

  Geert;t is maar goed dat die boeren toen iets moediger waren dan de gemiddelde "Geert". Anders was de prijs bij F.C nooit en te nimmer omhoog gekrabbeld. Het mes op de keel is zo nu en dan nodig!! Daarom zwak deze discussie nu niet af,.....concurrentie tussen de fabrieken (aan de uitbetaal kant) is alleen in het belang van de boer.!

 • no-profile-image

  Aat

  Dan zie je maar weer hoe dom het is om contracten tegen LAGE prijzen af te sluiten. De boeren bij die fabrieken zitten de komende maanden weer te kniezen over de melkprijs die zij krijgen

 • no-profile-image

  geert

  Ach laat ze wisselen van fabriek, in Nederland wilden en deden dat ook veel boeren in2007. Die gingen de spotmarkt op of gingen naar DOC.
  Wij FF boeren waren watjes maar ik weet wel zeker dat tussenbeiden deze korte-termijndenkers wel terug wilden kruipen.

 • no-profile-image

  Realist

  Het spelletje wordt mooi gespeeld! Elk jaar een procent melk meer erbij geven. Dit houdt de vraag naar melk vlot bij. De spotmarkt krijgt dan geen kans, de boeren gaan niet naar een ander, de prijs kunnen ze laag houden! Heeft die Geert dat nog niet door. Dit duurt niet lang, de stallen in Nederland staan straks leeg, de boer blijft straatarm achter! Het enige wat je nodig hebt is een redekijke opbrengstprijs, anders maken anderen de dienst uit en blijf jij straatarm over. De banken moet je het niet van hebben, velen zijn er door gedraaid, of de boer wordt door gedraait!

Of registreer je om te kunnen reageren.