Home

Achtergrond

Duitse bacteriën eten toekomstig huisvuil op

Kamers afstoffen of vloeren boenen is over veertig jaar bijna niet meer nodig. Speciale bacteriën in een nog te ontwikkelen schoonmaakmiddel zullen dan huisvuil opeten, wat huishoudelijke schoonmaakklusjes minder vaak nodig maakt.

Tim Brüggemann en Matthias Mittelsten Scheid van de Duitse Mannheim Universiteit wonnen met dit idee voor het reinigingsmiddel Terra BioNet gisteren een internationale ontwerpprijs.

De Duitse fabrikant Henkel nodigde 1650 studenten uit twaalf Europese landen uit om innovatieve ideeën voor cosmetica en schoonmaakmiddelen voor het jaar 2050 te leveren. Na nationale rondes kwamen de twaalf landelijke winnaars de afgelopen drie dagen in Amsterdam samen om onder leiding van een vakjury uit te maken wie het beste concept heeft bedacht.

De zogenoemde Henkel Innovation Challenge is bedoeld om studenten kennis te laten maken met het bedrijfsleven.

De Duitse winnaars bevestigden een stereotype door in hun presentatie te verklaren in 2050 te kunnen ontspannen op het Nederlandse strand, met dank aan de schoonmaakbacteriën. Voor de gelegenheid zaten ze op strandstoelen in zwembroeken tegenover de jury die het tweetal roemde vanwege hun "presentatie en ongelooflijk sterke onderbouwing van het product''. De jongens verdienen hiermee als beloning een ontmoeting met de topman van Henkel en een reis naar Australië om nu al te beginnen met ontspannen.

Het Nederlandse team dat meedeed namens de Erasmus Universiteit Rotterdam eindigde bij de laatste zes kanshebbers. Dit team bestond naast de Nederlandse Donna Soedarso uit Bastian Steinbach en Severin Matten uit Duitsland. Hoewel ze alle deelnemers de eerste prijs gunden, erkenden Steinbach en Matten dat ze er goed mee konden leven dat hun landgenoten uiteindelijk wonnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.