Home

Achtergrond 3 reacties

Duits maiszaad vervuild met transgene soorten

Maiszaad in Duitsland blijkt verontreinigd met transgeen zaad.

Van de 305 monsters maiszaad blijken 20 monsters zaden te bevatten van genetisch veranderde soorten.

In Duitsland hebben negen deelstaten onderzoek gedaan naar de raszuiverheid van maiszaad dat is geïmporteerd uit andere landen. De gegevens zijn opgevraagd en openbaar gemaakt door milieuorganisatie Greenpeace en Bioland, de Duitse vereniging van biologische telers.

In de negen deelstaten zijn totaal 305 monsters maiszaad onderzocht. In 20 monsters zat transgeen zaad. Alle zaad dat verontreinigd bleek is van de markt gehaald. In zeven van de negen deelstaten is maiszaad aangetroffen dat vermengd is geraakt met transgene zaden. Alleen in de deelstaten Saksen en Saarland bleek geen enkel monster verontreinigd.

In veel gevallen is vermenging opgetreden met Mon810, de enige transgene maissoort met een EU-teelttoelating. In Duitsland geldt sinds vorig jaar echter wel een verbod op de teelt van Mon810. In Sleeswijk Holstein zijn drie transgene maissoorten gevonden die in heel de EU verboden zijn, Mon88017, Mon89034 en Nk603.

Greenpeace en Bioland vinden dat de deelstaten meer onderzoek moeten doen naar ongewenste vermenging van zaaizaad. Ook moeten de resultaten direct openbaar worden gemaakt.

Verontreinigd zaaizaad kan er toe leiden dat transgene planten zich oncontroleerbaar verspreiden en in de voedselketen terecht komen, zegt Martin Hofstetter, landbouwdeskundige bij Greenpeace Duitsland. "Zelfs als de positief geteste partijen zaaizaad uit de handel worden genomen, blijft geïmporteerd zaaizaad een risico vormen. Want er wordt alleen met steekproeven gecontroleerd op transgene verontreiniging. In de deelstaat Beieren bijvoorbeeld wordt slechts 6 procent van alle zaaizaad onderzocht."

Hofstetter raadt akkerbouwers aan alleen maiszaad te kopen dat in Duitsland zelf is vermeerderd. "In Duitsland is de teelt van alle genetisch veranderde mais verboden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  benoni

  Mooie tactiek zo. Beetje afwachten tot zo'n beetje de hele handel is vermengd met transgeen zaaigoed, onderwijl zoveel mogelijk patenten registreren en de regeringen overhalen om hun wetgeving in je voordeel aan te passen (richtlijn 98/44/EC of wat erop volgt). En als de kaarten eenmaal goed liggen kom je met een legertje controleurs en advocaten de boel oprollen. Vanaf dan zijn alle boeren je trouwste klanten, wie het spelletje niet meespeelt is failliet.

 • no-profile-image

  Landmand

  Ze willen het zo per ongeluk de markt laten veroveren. Zodat men straks kan zeggen, ja maar jullie telen het al een paar jaar en er is niks mis gegaan, lui zijn ook niet stom.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Vreemd dat dit soort informatie over vermenging met verboden maisrassen pas openbaar wordt nadat er expliciet om gevraagd wordt. Zonder vermelding gaat zoiets natuurlijk als een veenbrand woekeren. Blijkbaar zouden dergelijke rassen dan gewoon tot de markt toegelaten kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.