Home

Achtergrond 209 x bekeken

'Duinbrand verschrikkelijk voor mens en dier'

De brand die gisteravond een groot deel van de Schoorlse duinen verwoestte, is volgens natuurkenners verschrikkelijk voor de flora en fauna in het gebied.

De duinen bij het Noord-Hollandse plaatsje Bergen aan Zee zijn uniek om hun bijzondere planten en dieren, aldus Aycke Smook van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN).

Smook stelt dat het zand in het duinlandschap van Bergen aan Zee kalkarm is, wat de groei van natuurlijke heide bevordert. ”Daarom zijn daar heel andere soorten beesten dan in andere natuurgebieden.”

”Het gaat bijvoorbeeld om een kleine populatie zeldzame nachtzwaluwen en om zwarte spechten”, meldt boswachter Jeroen Pater van Staatsbosbeheer, beheerder van het gebied. Volgens de boswachter heeft het terrein de mooiste natuurlijke heide van de regio.

Pater deelt mee dat met name insecten en kleine zoogdieren slachtoffer zijn geworden van de vuurzee. ”De zandhagedissen die hier leven, konden geen kant op. En we waren net nog bezig met het blussen van een mierenhoop.”

Simone Piscaer van de Dierenbescherming Noord-Holland Noord noemt de brand ”verschrikkelijk voor mens en dier”. Dierenambulances stonden in de nacht van woensdag op donderdag tot en met één uur klaar om door de brand getroffen huisdieren te evacueren. Er kwam echter geen enkele melding bij hen binnen. Ook hoefden ze niet uit te rukken voor hulp aan gewonde dieren in het historische natuurgebied.

De boswachter verwacht niet dat de brand een natuurlijke oorzaak heeft. Ook is de kans volgens hem klein dat een per ongeluk in het duin weggegooide lucifer of sigaret de brand heeft veroorzaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.