Home

Achtergrond 165 x bekeken

Donner: aanpak jeugdwerkloosheid blijft nodig

In de aanpak van de jeugdwerkloosheid zijn bijna 30.000 jongeren in de laatste vier maanden van vorig jaar aan een baan, leerwerkplek of stage geholpen.

Dat noemde minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag "bemoedigende eerste resultaten'', maar het probleem van de jeugdwerkloosheid volgens hem "blijft onverminderd groot''.

In januari zochten in totaal 121.000 - ofwel één op de tien - jongeren onder de 27 jaar een baan. Ruim de helft daarvan ging niet naar school. Dit is een groep waarover het kabinet zich vooral zorgen maakt. In de aanpak wordt ook geprobeerd werkloze jongeren te laten doorleren en met stages of leer-werktrajecten actief te houden.

Volgens Donner slaat de werkloosheid niet alleen extra hard toe bij jongeren met weinig scholing, maar ook bij de allochtone jeugd. Om allochtone jongeren beter te helpen, kan arbeidsbemiddelaar UWV Werkbedrijf ingeschreven werklozen sinds april dit jaar koppelen aan gegevens van gemeenten. Zo kan uitgezocht worden of allochtone jongeren ,,onevenredig lang of vaak werkloos zijn en minder stages krijgen aangeboden'' ten opzichte van autochtone leeftijdsgenoten en dan kan actie ondernomen worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.