Home

Achtergrond

Dodental door noodweer in Rio stijgt

Overstromingen en aardverschuivingen door de zwaarste regenbuien in tientallen jaren hebben in de Braziliaanse kustplaats Rio de Janeiro en de gelijknamige staat al zeker 95 doden geëist, waarvan 26 in Rio en directe omgeving.

Veel mensen worden nog vermist, aldus de autoriteiten. De meeste slachtoffers werden meegesleurd door zeker 180 modderstromen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

Het centrum van de voormalige Braziliaanse hoofdstad staat voor een deel onder water. De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, riep inwoners op thuis te blijven. Het openbaar leven kwam vrijwel tot stilstand. Scholen, universiteiten en rechtbanken bleven dinsdag gesloten. Voor woensdag is opnieuw zware regenval verwacht en zullen scholen wederom dicht blijven.

Het noodweer veroorzaakte naast overstromingen tal van aardverschuivingen, onder meer in dichtbevolkte, arme wijken die tegen hellingen zijn gebouwd. Veel provisorisch gebouwde woningen in deze sloppenwijken (favela's) zijn onder de modder bedolven. In minder dan 24 uur viel 28,8 centimeter regen, meer dan wat normaal voor de hele maand april is te verwachten. Het is de zwaarste regenval in 48 jaar tijd.

Rio is in 2014 een van de Braziliaanse steden waar het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden. Over zes jaar zijn in de stad de Olympische Spelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.