Home

Achtergrond 155 x bekeken

Doden bij rellen in Bangkok

Bij het bloedigste politieke geweld in bijna twintig jaar tijd in Thailand zijn zaterdag in de hoofdstad Bangkok zeker twaalf mensen om het leven gekomen.

Onder de slachtoffers van de confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen zijn zowel militairen als burgers. Ongeveer vijfhonderd personen raakten gewond, meldden hulpdiensten. Veiligheidsdiensten schoten met rubberen kogels en zetten traangas in.

In Bangkok protesteren duizenden aanhangers van de in 2006 door het leger afgezette president Thaksin Shinawatra al bijna een maand lang tegen de huidige regering. De betogers, gehuld in rode shirts, eisen dat premier Abhisit Vejjajiva aftreedt en dat er snel nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De veiligheidsdiensten riepen op tot een tijdelijk bestand met de antiregeringsdemonstranten toen de protesten uit de hand liepen. Het leger kondigde aan zich terug te trekken toen er geweld uitbrak in het historische deel van de stad, waar zeker twintig militairen gewond raakten door een explosie.

De rellen volgden kort nadat de Thaise autoriteiten een regeringskritische zender opnieuw hadden gesloten. Aanhangers van de oppositie hadden het terrein van de zender vrijdag bestormd en een heropening afgedwongen.

Een woordvoerder van het leger zei dat de veiligheidsdiensten vrijdagavond laat naar het terrein van de zender waren gegaan, nadat premier Abhisit had besloten dat de spreekbuis van de oppositie opnieuw moest worden gesloten. Hij vindt dat de Zender van het Volk de onrust in Thailand aanwakkert en onjuiste informatie verspreidt. Honderden aanhangers van de oppositie verzamelden zich bij het terrein van de zender, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Bangkok, nadat zij van de hernieuwde sluiting van de zender hadden gehoord.

Een van de leiders van de 'roodhemden', Nattawut Saikua, zei tegen demonstranten die al een week lang het belangrijkste winkelcentrum van Bangkok bezet houden, dat de strijd doorgaat. Komende week viert Thailand nieuwjaar, maar de acties zullen dan niet tijdelijk worden gestaakt.

"Wij willen de regering veroordelen, omdat zij ons televisiekanaal blokkeert. Zij is teruggekomen op wat zij ons heeft gezegd. Hoe kunnen wij dit soort mensen ons land laten leiden? Wij moeten doorvechten'', aldus de oppositieleider.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.