Home

Achtergrond

Discussie over consumptiedaling groente Nederland

De Nederlandse consumptie van groente is in 2008 gedaald met 35 procent.

Dat blijkt uit de consumptiemonitor van de Europese handelskoepel Freshfel. Die daling is alleen zichtbaar bij groente, voor fruit steeg de consumptie licht, blijkt ook uit de monitor.

Nederlandse analisten van de afzetmarkt delen de mening van Freshfel echter niet. Een analist van het Productschap Tuinbouw (PT) noemt de methode niet geschikt voor Nederland, omdat het een berekening is op basis van gegevens van productie, import en export. "Voor een handelsland als Nederland levert die methode schommelingen op."

Ook bij het GroentenFruitbureau wordt de consumptiedaling niet erkend. Een woordvoerder wijst naar een nieuw onderzoek om de consumptie te peilen in Nederland, de voedingsmonitor. In Nederland zijn wel verkoopcijfers voor huishoudens, maar die wijzen ook niet op een zo scherpe daling in Nederland in 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.