Home

Achtergrond 7 reacties

Demagogische oproep

Zo'n 115 hoogleraren vinden dat het afgelopen moet zijn met de intensieve veehouderij.

Een trendy standpunt, dat ook terugkeert in diverse verkiezingsprogramma’s. Net als in die politieke manifesten ontbreekt een fatsoenlijke onderbouwing van die stelling, sterker: alles wordt op één hoop gegooid, oorzakelijke verbanden gesuggereerd die er aantoonbaar niet zijn of niet worden aangetoond, een betere wereld verondersteld die in de praktijk het welzijn van dieren kan aantasten.

Het pamflet ontbeert, in weerwil van al die academische titels, een wetenschappelijke onderbouwing. Logisch, want velen hebben helemaal geen verstand van deze materie. Dat alles is kwalijk, want juist uit naam van hun functie willen de ondertekenaars de maatschappij overtuigen. Daarmee is sprake van demagogie.

De oproep van de hoogleraren reflecteert een maatschappelijke (en politieke) trend: roepen vanaf de zijlijn op basis van gevoelens, zonder inhoudelijke kennis. Is de oproep dan iets om de schouders over op te halen en door te gaan alsof de neus bloedt? Wis en waarachtig niet: de tendens in Nederland is evident en de sector dient antwoord te geven, in elk geval uit eigen belang . Dat gebeurt al wel, maar mondjesmaat en te langzaam. De slag vooruit moet nu worden geslagen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Die hoogleraren leven op een andere planeet,praten is makkelijk

 • no-profile-image

  kippie

  Zit eigenlijk nog met een prangende vraag : wordt zo'n manifest nou ook nog in "de tijd van de baas" opgesteld ?
  Dan betalen we als burger/sector ook nog mee aan deze onzinnige bezigheden.
  En , hebben deze lieden notie genomen van het Ronddeel - stalsysteem , de zichtstallen , het feit dat NL reeds meer dan 50 % van haar legkippen los heeft lopen ?? e.t.c.
  Allemaal iniatieven ter bevordering relatie consument-producent en in onze "eigen tijd" zonder subsidie .
  Stof tot nadenken.........

 • no-profile-image

  kippie

  Prachtig manifest , zelfs enkele Wageningers ( voorheen LUW) geven hun fiat voor dit manifest.
  Kan ook makkelijk , de naam Landbouw is al lang verdwenen in het toenmalige kenniscentrum voor de Lanbouw.
  Daar waar NL met zijn proffesionele INVENTIEVE veehouderij het laagst scoort m.b.t. SE-ST-besmettingen in de legsector ( om maar eens wat te noemen ), residue-arm , of vrij is verkettert deze groep "hoogleraren "onze enig goed draaiende sector in de huidige crisis.
  Lekker makkelijk , met zulke oogkleppen op !
  Nou professoren , nog even doorzeuren en de laatste boer emigreert uit NL.
  Dan kunnen jullie genieten van een heerlijk ongecontroleerd eitje uit het Oostblok , fiks bespoten bloemkool en een genetisch gemanipulleerd zakje Maizena erbij.
  Maar goed ; wil de laatste boer de spaarlamp uitdoen ??
  Dan , dames en heren gestudeerden hebben jullie echt wat te onderzoeken , hoe deden die NL boeren dat indertijd ? , zo efficient en zo (h) eerlijk.

 • no-profile-image

  Wim

  Ook hoogleraren worden niet gehinderd door enige kennis van zaken.

 • no-profile-image

  Hans

  Waarom, Nederlandse boeren, houden jullie je eigen sector de hand boven het hoofd terwijl het om je eigen portemonnee gaat? Alle oplossingen die worden aangedragen hebben één ding gemeen: minder boeren!

 • no-profile-image

  Hans

  De hoogleraren maken hun eigen vakgebied, de wetenschap, compleet kapot. Wat heb je op deze manier nog aan wetenschap als wetenschappers zelf niet in staat zijn om een objectief oordeel te vormen. Ze lopen mee met de waan van de dag. Het klimaatrapport is daar ook een zielig voorbeeld van.

 • no-profile-image

  producent als het toegestaan is en

  In japan blijft men en in japanse autoindustrieen elders in de wereld maar auto,s produceren.
  Deze worden steeds iets verbeterd om zodoende het miljeu minder te belasten.maar ze produceren voor een wereldmarkt.
  Wij heebben de potentie om voor een groot deel van de wereld;melk/vlees en eieren te produceren.
  als het is dat onze nationale en europese medeburgers daar verlies op lijden ;dan zou het misschien wel zinvol zijn om iets minder te produceren.WAT is in deze waarheid? en Hoe moet dit gerealiseerd worden?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.