Home

Achtergrond

De Hoop Scheffer: beter openbare Irak-studie

Het was beter geweest als er een parlementaire enquête of onderzoek was geweest naar de politieke steun die Nederland gaf aan de inval in Irak in 2003.

Dat zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer vandaag bij BNR Nieuwsradio. De Hoop Scheffer zei graag zich in het openbaar te hebben willen verantwoorden voor zijn beleid. "Ik vind dat ik dat recht zou moeten hebben, mij in het publiek te verantwoorden voor mijn besluitvorming'', aldus de oud-minister.

Linkse partijen hebben jarenlang aangedrongen op een parlementair onderzoek, maar er was steeds geen meerderheid voor. Na aanhoudende publicaties besloot premier Jan Peter Balkenende zelf om een onafhankelijke commissie onder leiding van Willibrord Davids de gang van zaken uit te laten zoeken.

De Hoop Scheffer liet eerder al weten de stevige kritiek in het rapport van Davids niet te delen. Bij BNR zei hij zich er bovendien over te verbazen dat er zo weinig discussie is geweest over de conclusies. "Davids is in de Kamer min of meer heilig verklaard. De conclusies zijn niet bediscussieerd, zijn ook niet aangevochten. Terwijl ik vind dat er een aantal zeer aanvechtbare conclusies in staat.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.