Home

Achtergrond 299 x bekeken

Coöperatie Agruniek doet nabetaling van twee euro

Coöperatie Agruniek uit Didam betaalt over het afgelopen boekjaar een bedrag van twee euro per ton aan de afnemers.

Het bedrijf voegt het overige resultaat van 37.800 euro toe aan de algemene reserve. Agruniek boekte over het afgelopen jaar een boekwinst van 1,5 miljoen euro op de verkoop van de aandelen Cefetra. De coöperatie beschikt daardoor over een zeer sterke eigen vermogenspositie. Het groepsvermogen groeide van 8,1 miljoen euro naar 9,6 miljoen euro op een totaal vermogen van 11,5 miljoen euro.

"Die sterke positie hebben we ook wel nodig, gezien onze plannen. We willen slagkracht behouden in deze financieel gezien onzekere tijden", aldus directeur Johan Schuttert van Agruniek.

Agruniek boekte over 2009 een netto omzet van 42,4 miljoen euro. met een bruto winst van 7 miljoen euro. Het netto-resultaat komt uit op nul, doordat de coöperatie de winst via kortingen en prijsreducties terugsluist naar de leden en afnemers.

Agruniek had een afzet van 160.466 ton diervoeders. Een jaar eerder was dat nog ruim 169.000 ton. Ook de afzet van grondstoffen, vochtrijke diervoeders en overige diervoeders daalde licht. De coöperatie zette 5.816 ton meststoffen af, tegen 4.768 ton een jaar eerder.

Agruniek wil in de toekomst een nieuwe mengvoerfabriek bouwen in Doetinchem. De eerstkomende twee jaar is de gemeente Montferland echter niet in staat om Agruniek uit te kopen uit de huidige vesting in Didam. In Doetinchem beschikt Agruniek echter al wel over een milieuvergunning.

Agruniek stapt het komende jaar uit Cebeco meststoffen, meldt Schuttert.

Of registreer je om te kunnen reageren.