Home

Achtergrond 216 x bekeken

Commissie kan goed verdienen aan interventie

De Europese Commissie kan met de huidige, snel stijgende prijzen voor zuivelgrondstoffen enkele honderden miljoenen euro’s verdienen met de verkoop van haar interventievoorraden boter en magere melkpoeder.

Dit berekenen onderzoekers van het Duitse Infomations- und Forschungszentrum Kiel.

Op boter is volgens de onderzoekers nu een marge te realiseren van ongeveer 900 euro per ton, op mageremelkpoeder is volgens hen een marge haalbaar van zo’n 600 euro. Als deze bedragen worden vermenigvuldigd met de aanwezige tonnages, dan is op de botervoorraad een winst te behalen van bijna 70 miljoen euro. Op mageremelkpoeder kan ruim 150 miljoen euro worden verdiend.

Of dit ook werkelijk zo is, is nog de vraag. De Europese Commissie heeft in de voorbije weken al een flink deel van de interventievoorraden verkocht, voordat ze officieel op de markt worden gezet. Toen waren de prijzen nog niet zo hard gestegen als in de laatste twee weken.

Zo bezien heeft de Commissie mogelijk te snel verkocht. Echter, niet alle voorraden worden tegelijk verkocht. Daarom kan het zijn dat de later aan te bieden voorraden tegen weer veel hogere prijzen zijn te verkopen. De Duitse onderzoekers voorzien voor na de zomer een groot botertekort.

Of registreer je om te kunnen reageren.