Home

Achtergrond 375 x bekeken 3 reacties

Commissie: eind aan fiscale voordelen voor landbouw

De zogeheten landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting kan komen te vervallen. Ook het lage tarief voor rode diesel kan worden afgeschaft.

Dat concludeert de studiecommissie die zich boog over een herziening van het belastingstelsel. De commissie, onder leiding van hoogleraar belastingrecht Stef van Weeghel, heeft haar bevindingen vandaan overhandigd aan minister Jan Kees de Jager.

De commissie vindt dat bedrijven nu relatief veel belastingvoordelen genieten. Naast de landbouwvrijstelling kan ook de zelfstandigenaftrek verdwijnen. De commissie stelt een alternatieve winstbelasting voor.

Met de landbouwvrijstelling is dit jaar 285 miljoen euro gemoeid. Afschaffing van het voordeel voor rode diesel levert naar schatting zeker 130 miljoen euro op.

Invoering van een vleestaks vindt de commissie niet zinvol: het draagt weinig bij aan een beter milieu en de uitvoeringskosten zijn hoog. Wel adviseert ze het lage btw-tarief in zijn geheel af te schaffen. De effecten van afschaffing van het lagere energietarief voor de glastuinbouw moeten nog nader worden onderzocht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Altijd maar die melkprijzen. Er is echt meer landbouw hoor.

 • no-profile-image

  boertje

  dat kan er ook nog wel bij de melkprijs is toch al zo goed.

 • no-profile-image

  eerlijk

  inkomstenbelasting wie betaald die nog dat hoef je toch pas als je inkomsten hebt.....of ben ik nou gek. En die rode diezzzel gaan we daar nu weer over zeuren.!!

Of registreer je om te kunnen reageren.