Home

Achtergrond 228 x bekeken

"Clubrasmodel toe aan revisie"

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) ziet voor hardfruittelers het meeste perspectief in het clubrasmodel en korte gesloten ketens.

Dat blijkt uit een reactie van de NFO op het Berenschot-onderzoek naar ketenmodellen voor de fruitteelt. Wel is het huidige clubrasmodel toe aan vernieuwing.

NFO-voorzitter Johan van Haarlem ziet in de toekomst een blijvende rol weggelegd voor samenwerking in coöperaties en met handelspartijen. Hij constateert wel dat het wantrouwen tussen de teler, coöperaties en andere ketenpartners een sta in de weg is. ”Daar ligt een belangrijke uitdaging om dat te verbeteren.”

Als voorbeeld noemt hij Inova Fruit. ”We moeten Inova Fruit tegen het licht houden. Aandachtspunten zijn de besluitvorming en betrokkenheid van telers.”

De zogenoemde quickscan van Berenschot is gistermiddag gepresenteerd na de Algemene Ledenvergadering van de NFO en is bedoeld om succesvolle ketenmodellen aan te dragen die het hoofd moeten bieden aan de crisis in de fruitteelt. Adviseur Kees Rippen stelt vast dat de modellen niet nieuw, maar verrijkt zijn met sterke punten uit andere modellen. Naast de korte keten en het clubrasmodel, zouden telers moeten kiezen voor een relatie met coöperatie of handelshuis, waarbij vastere en strengere kwaliteitsafspraken gemaakt worden.

Rippen adviseert telers zich meer te verenigen in telersverenigingen, op ras, soort of afzetkanaal. ”Zoek gelijkgestemde telers en zorg dat je afspraken nakomt en werk aan het vertrouwen in de detailhandel. Nu bestaat vooral een vijandbeeld van dat kanaal.”

De NFO roept telers op zelf te kiezen welk model het beste past. Om te zorgen dat samenwerkingsverbanden ontstaan, komt er een werkgroep die dat zal stimuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.