Home

Achtergrond 380 x bekeken

China wil invoertarief aardappelzetmeel verhogen

China overweegt de invoertarieven voor aardappelzetmeel uit de EU te verhogen.

De reden is dat de EU een onderzoek is gestart naar subsidies van de Chinese overheid op de export van papier naar Europa. China is een belangrijke afzetmarkt voor de aardappelzetmeelindustrie in de EU. China heft 50 procent invoerbelasting op de waarde van het aardappelzetmeel. Voor een aantal landen geldt een lager importtarief van 15 procent, waaronder de EU.

De Chinese regering onderzoekt of voor de import uit de EU het hoge invoertarief moet gelden. Het ministerie van handel meldt dat het onderzoek is gestart vanwege nieuwe marktomstandigheden. Analisten menen dat het onderzoek een reactie is op het besluit van de EU om een onderzoek te doen naar de dumping van Chinees papier op de Europese markt.

Volgens gegevens van het Productschap Akkerbouw is China een belangrijke afzetmarkt. In 2009 heeft de industrie in de EU 409.714 ton pure aardappelzetmeel geëxporteerd. Daarvan ging 57.271 ton naar China. Dat is een aandeel van 14 procent.

China is een interessante afzetmarkt geworden voor Avebe, stelt woordvoerder Johan Russchen. "In 2009 werd de prijs voor aardappelzetmeel in China zo hoog dat het land, in tegenstelling tot voorgaande jaren, weer een interessante afzetmarkt voor Avebe werd. Ondanks de importtarieven is Avebe daar concurrerend. Als China de importtarieven nu verder zou verhogen, dan zal onze export van aardappelzetmeel naar China waarschijnlijk terug vallen. Dat is vervelend maar zeker niet onoverkomelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.