Home

Achtergrond

China krijgt meer macht in Wereldbank

China krijgt flink meer macht binnen de Wereldbank, ten koste van de Europese grootmachten en Japan.

De grootste crediteur van ontwikkelingslanden ter wereld blijft gedomineerd door de VS. China wil dat de Wereldbank zich meer toelegt op landbouwontwikkeling.

Stemrecht hangt binnen de Wereldbank af van de omvang van de economie van het land, de contributie die het betaalt en de politiek-diplomatieke macht. De stem van de VS is na de laatste onderhandelingsronde gelijk gebleven op 15,85 procent. In de praktijk kan de VS in de meeste gevallen een voorstel blokkeren.

Na de VS heeft Japan met 6,84 procent het meeste stemrecht. Japan had 7,62 procent stemrecht. Duitsland levert 0,35 procent in en de Duitse stem is nu 4 procent waard. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zagen het stemrechtdalen van 4,17 procent tot 3,75 procent.

De voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, vertelde journalisten dat de stemwijziging een erkenning is dat het concept “Derde Wereld” dood is. “De wereld beweegt naar een nieuwe, zich snel ontwikkelende multi-polaire economie. Deze erkenning is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de bank.”

Toch is er vanuit India, Brazilië en Rusland kritiek. Rusland zag haar stemkracht onveranderd op 2,77 procent terwijl India en Brazilië slechts marginaal meer invloed krijgen. Ontwikkelingslanden en landen die bijna tot de rijke wereld horen hebben nu 47 procent stemrecht.

China heeft geen specifieke missie in gedachten voor de Wereldbank, maar heeft eerder aangegeven dat instituties als de Wereldbank en IMF zich minder op industrialisering, en meer op landbouw moeten richten bij kredietverlening. Bovendien zouden deze organisaties minder dwingend moeten handelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.