Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

China en Argentinië dichterbij oplossing conflict soja-olie

China en Argentinië lijken dichtbij oplossing van een hoog opgelopen conflict over de invoer van soja-olie.

China staat schepen die onderweg zijn met Argentijnse soja-olie toe in Chinese havens te lossen. Wanneer geen definitieve oplossing volgt, kost dit de Argentijnse landbouw 1,5 miljard euro.

De Chinese regering staat nieuwe zendingen nadrukkelijk nog niet toe. Chinese autoriteiten hebben onlangs nieuwe eisen opgesteld voor de import van soja-olie uit Argentinië. De regering zegt niet de import aan banden te willen leggen, al lijkt de uitwerking daar wel op.

Residu van chemicaliën mag niet meer dan 100 ppm (deeltjes per miljoen) bedragen volgens de nieuwe wetgeving. Volgens Chinese staatsmedia bevat Argentijnse soja-olie gemiddeld 300 ppm. Volgens het Chinese nationale graan- en oliën informatiecentrum heeft de regeringen inspecties opgevoerd.

Vanwege de crisis hebben crushers in China grote voorraden soja en koolzaad opgebouwd. Volgens de Argentijnse organisatie voor sojatelers wil de Chinese regering daarom met striktere wetgeving eenvoudigweg de prijsdruk op de binnenlandse markt verminderen.

De organisatie stelt dat een importstop de toch al in zwaar verkerende Argentijnse landbouw 1,5 miljard euro kan kosten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bas

    Koolzaad en soja? Vast alleen chemische gentechrotzooi waar iedereen ziek van wordt en waarvoor geen medicijnen voorhanden zijn. Laat Argentinië maar economisch kapot gaan. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun gekte om de landbouw de nek om te draaien met gentechnologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.