Home

Achtergrond 380 x bekeken

'Champignonteelt moet nu bundelen'

Nederlandse champignontelers moeten nu samenwerken en de regie in de keten grijpen.

Zo niet, dan verdwijnt de teelt voor versproducten grotendeels uit Nederland. Dat blijkt uit een sectoranalyse van ondermeer onderzoeksbureau Accenture. Op de Nationale Paddestoelendag presenteerde Godert Tegelberg, directeur van verwerker Lutece de uitkomsten. Telers moeten regie nemen en onderzoek, afzet en productie gaan beheersen. "Een sterke groep telers moet dit nu ter hand nemen en daar hoort ook een stuk handel bij." Afspraken moeten goed geborgd worden. "We hebben liever een telersvereniging met 70 procent van de telers en goede afspraken dan 80 procent met minder afspraken."

Accenture bouwde een computermodel waarin scenario’s zijn door te rekenen voor de champignonteelt. Als er niets verandert, verschuift de productie van verse champignons naar Oost-Europa en Azië. Waar Nederland een kostprijs heeft van 1,28 euro, is die in Polen 97 cent per kilo en in China zelfs 52 cent. "Er komt een moment dat de reikwijdte van ook landen als China groot genoeg wordt om Europa te beleveren." Tegelijk daalt de consumptie in Europa.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlandse telers een marge van 1 procent hebben, tegen 14 procent gemiddeld in de handel en een even grote marge in het supermarktkanaal. Een nieuwe telersvereniging moet de productie beheersen. Alleen dan is de verwerking bereid overschotten op te nemen van de versmarkt. Ook zijn nieuwe producten nodig en promotie. Volgens Tegelberg kan coöperatie CNC een rol spelen als centraal orgaan. "Het heeft een bereik van 95 procent van de telers, maar er gebeurt nu niets mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.