Home

Achtergrond

Case New Holland onder druk door beslissing FIAT

Het aandeel Case New Holland (CNH) is in een week tijd meer dan 4 procent gedaald.

CNH maakte ondanks een reorganisatie die uiteindelijk 11 procent van het personeel de baan kostte, een minder dan verwachte winst bekend van 16 miljoen dollar. Een jaar eerder werd overigens nog een verlies geboekt van 126 miljoen dollar. De trekkerbouwer geeft toe qua kostenniveau nog steeds niet de gewenste leiderschapspositie in de branch te hebben bereikt. CNH belooft dat in 2014 de winstmarge gestegen moet zijn van 3 tot tenminste 10,7 procent. Daar komt bij dat moederbedrijf FIAT heeft besloten CNH samen met vrachtwagenbouwer Iveco en Powertrain onder te brengen in een aparte firma. Omdat CNH de sterkste van de drie is, wordt gevreesd dat mindere resultaten bij Iveco en Powertrain CNH pijn gaan doen.

De grootste groeier op de AGD-index was de Franse kaasmaker Bongrain die overnames pleegden in Duitsland en Roemenië en een bod heeft gedaan op een grote Argentijnse melkproducent. Ook Associated British Foods zag de beurskoers op weekbasis stijgen, vooral doordat het een onverwacht hoge winstgroei van 20 procent over de afgelopen zes maanden kon rapporteren.

Nestlé’s cijfers gaven beleggers vandaag meer reden tot optimisme. De omzet groeide als gekeken wordt naar voortgezette onderdelen met 6,5 procent tot 26,3 miljard Zwitserse francs. Wat hoop biedt, is dat de groei vooral voortkomt uit een 4,4 procent gegroeid volume. Consumenten kopen meer en dan vooral de duurdere producten zoals Nespresso-koffie.

De Noorse kunstmestfirma Yara won de laatste twee weken 10 procent aan waarde, maar lijkt een dalende trend in te zetten. De prijs van grondstoffen kan stijgen terwijl zakenbank Merrill Lynch vreest dat Oekraïense en Chinese concurrenten kunnen profiteren van een wat minder positief sentiment in de landbouw.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.