Home

Achtergrond

'Camera's in verloskamer tegen babysterfte'

Gynaecologen van het academische ziekenhuis in Groningen willen camera's in verloskamers ophangen om bevallingen en het handelen van medische teams te filmen.

Alleen het behandelende team mag de beelden terugkijken. Daarmee kunnen de medici hun functioneren bij zware bevallingen evalueren en verbeteren. "Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de beelden tijdens colleges worden vertoond'', benadrukte hoogleraar Paul van den Berg van het UMCG vandaag.

Juridisch gezien is het ophangen van camera's niet zo eenvoudig. In Medisch Contact bespreken de voorstanders de voorwaarden. Zo moeten de vrouwen en het personeel toestemming geven dat ze worden gefilmd. Na de evaluatie dient de video direct te worden vernietigd. "Ook moet worden vastgelegd wie verantwoordelijk is'', zei Van den Berg naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. Bij voorkeur wordt alleen het nodige gefilmd, maar het is niet altijd te voorkomen dat het gezicht van de vrouw op de band komt, licht hij toe.

Volgens hem kan de kwaliteit van de verloskunde omhoog. Vooral in acute situaties, bijvoorbeeld wanneer een vrouw ineens veel bloed verliest of dat het kind er niet uit komt, valt er veel te winnen. Daarbij is het sterftecijfer van baby's in Nederland relatief hoog. "Dat is een zorg. De overlijdens zijn afhankelijk van heel veel factoren. Soms komt het door het niet adequaat handelen van medische teams.'' Met de camerabeelden kan het aantal sterfgevallen omlaag worden gebracht, omdat de medici leren van wat goed en fout gaat.

Camera's in ziekenhuizen zijn niet nieuw. Op afdelingen spoedeisende hulp hebben video-evaluaties zich al bewezen. Van den Berg: "De tijd is rijp voor opnames op de verloskunde, al is het eng en confronterend. Wij zijn hiertoe bereid.'' De gynaecologen uit Groningen onderzoeken hoe onder anderen aanstaande ouders en de leiding van het ziekenhuis hier tegenover staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.