Home

Achtergrond 6 reacties

CDA: waterschappen onderbrengen bij provincies

Het partijcongres van het CDA heeft ingestemd met het voorstel in het concept-verkiezingsprogramma om de waterschappen onder te brengen bij de provincies.

Volgens staatssecretaris van binnenlandse zaken Ank Bijleveld heeft dit grote voordelen: er zijn minder bestuurders nodig, wat een besparing oplevert. Daarnaast kunnen watertaken van de provincie en het waterschap in samenhang worden bekeken, wat efficiencyvoordelen met zich meebrengt. "Mensen kunnen er gerust op zijn: de waterveiligheid is niet in het geding en er worden ook voldoende middelen ingesteld voor waterbeheer."

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zei afgelopen week nog dat hij het heel onverstandig zou vinden, als het CDA-congres zou instemmen met de samenvoeging van waterschappen en provincies. Volgens Maat bestaat dan het risico dat de watertaken het afleggen tegen andere provinciale prioriteiten. De provincies hadden eerder al voorgesteld de waterschappen bij hen onder te brengen als uitvoerende diensten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat ook wel interresant is: stemming was 50.03% voor en 49.97% tegen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Nu zijn we helemaal overgeleverd aan de politiek,dus waan van de dag.Kleine besparing en grotere kosten.Uiteindelijk moet de landbouw hiervoor opdraaien.

 • no-profile-image

  exact

  Als we nou goede ervaringen hadden met de provincies in de dagelijkse omgang, dan zou het een prima idee zijn. Doch, ga je dit plan uitvoeren, dan betekent dat dat vanuit verschillende lagen in het huidige waterschap veel mensen met het hart op de juiste plek en de voeten nog robuust in de klei, zullen verdwijnen. Dan krijg je een stel technocraten in alle geledingen a la Rijkswaterstaat of de Provincie waar je geen donder meer mee kunt doen. Er is maar een manier waarmee je dit voorstel eerlijk en fatsoenlijk kunt uitvoeren en dat is door dan de waterschapslasten zoals nu af te schaffen en alle kosten ook centraal onder te brengen bij het Rijk of Provincie en die gelijkelijk te verdelen over alle belastingbetalers. Iedereen heeft toch belang bij droge voeten? We dragen als boerenbedrijven erg veel bij aan waterschapskosten. Daarom is het wel zo prettig dat we nu nog goed vertegenwoordigd zijn in vele geledingen van de waterschappen. Wil je die afschaffen, schaf dan ook de huidige lastenverdeling af. Ik heb er weinig vertrouwen in dat de toekomst lagere lasten per Nederlandse inwoner gerealiseerd zullen worden voor de waterschapstaken als die bij de provincie komen. Dat was toch de bedoeling? Als ze zwart op wit kunnen krijgen hoe ze te werk zullen gaan en wat de consequenties zullen zijn kan pas beoordeeld worden of dit wel zo'n gelukzalig idee is.

 • no-profile-image

  exact

  In dit verband is de reactie van dhr. Geluk in het artikel 'Dijkgraaf: provincies in paniek' van 24 april wel treffend. Hij heeft volgens mij alle gelijk van de wereld.

 • no-profile-image

  Theo Reintjes

  Zeer onverstandig, de waterschappen moeten alleen de kerntaken uitvoeren! Een goede waterbeheersing, dus goed onderhouden van watergangen en een goed peilbeheer! Dan kunnen de kosten omlaag en geen nonzins erbij halen. Men moet allemaal kunnen en blijven betalen. Het is van zeer groot belang dat dit allemaal goed blijft gebeuren. Daarom moet men goede bestuurders hebben die verstand van zaken hebben met goede bedoelingen. De schouwtaken horen daarbij zeker niet! Die taak is voor de medewerkers, dit moet zeer flexibel gebeuren. Dan gebeurd het goed en kost het minst! Het moet simpel blijven!!

 • no-profile-image

  JWD Geurts

  een goede zaak!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.