Home

Achtergrond 341 x bekeken

Brussel stelt suikerimport op 400.000 ton

De Europese Commissie heeft het importquotum voor suiker vastgesteld op 400.000 ton voor het nieuwe seizoen, dat loopt van 1 oktober 2010 tot en met 30 september 2011.

Ontwikkelingslanden hoeven over deze suiker geen invoerheffing te betalen.

Ook dit lopende seizoen bedraagt het importquotum 400.000 ton. Volgens de Commissie wordt het quotum bij lange na niet volgemaakt. Door de hoge suikerprijs op de wereldmarkt is het voor producenten in derde landen rendabeler om de suiker dichterbij huis te verkopen.

De Commissie wil met het invoerquotum zorgen voor voldoende suiker voor industriële toepassingen in de EU. De Europese suikersector vindt dat in de EU voldoende suiker kan worden geproduceerd om die behoefte te dekken, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van coöperatie Cosun. "We richten ons op de productie van quotumsuiker voor de voeding. Maar de sector kan ook voldoende surplussuiker produceren voor de industrie. Daar is de import niet voor nodig."

De Commissie handhaaft ook het exportquotum van 650.000 ton voor surplussuiker dat de Europese industrie aan derde landen mag verkopen. Van Roessel: "De WTO staat een export toe van 1,35 miljoen ton. We vinden dat de EU dat plafond moet toepassen."

Of registreer je om te kunnen reageren.