Home

Achtergrond 429 x bekeken

Britten ontdekken bruinrot uit Nederlands pootgoed

De Britse plantenziektekundige dienst Fera meldt dat partijen consumptie-aardappelen in Zuidoost-Engeland zijn besmet met bruinrot.

De besmetting is terug te voeren op pootgoed uit Nederland waar de aardappelen volgens Fera "klonaal verbonden zijn met eerdere uitbraken". De Britse dienst, onderdeel van het plattelandsministerie Defra, is op onderzoek uitgegaan na een waarschuwing van de Nederlandse collega’s. Fera beschikt niet over verdere informatie over het aantal mogelijk besmette bedrijven in Engeland. Wel worden consumptie-aardappelen die afkomstig zijn van dezelfde partij pootgoed in de gaten gehouden. Veel van die partijen zijn echter volgens Fera al verkocht voor de winkelhandel.

Volgens Fera is door het snelle handelen, in samenwerking met de sector zelf, verdere verspreiding van bruinrot voorkomen. "Er blijkt vooral geen risico voor telers, inclusief van pootgoed, buiten het beperkte aantal betrokken telers van consumptie-aardappelen in Engeland."

Of registreer je om te kunnen reageren.