Home

Achtergrond 315 x bekeken

Britse zachtfruitteler heeft goed jaar achter de rug

De Britse telers van zachtfruit hebben zonder meer een goed jaar achter de rug.

Hoewel het areaal met 10.000 hectare vrijwel gelijk bleef is de productiewaarde met een kleine 7 procent toegenomen naar 433 miljoen euro. Dat is een nieuw record en ook bijna drie keer zo veel als een jaar of tien geleden.

"Gunstig voorjaarsweer leidde tot uitstekende oogsten voor alle soorten zacht fruit. De trend naar een groter areaal en hogere productie is in 2009 dan ook door gegaan", meldt het plattelandsministerie Defra in het statistisch jaarboek van de Britse land- en tuinbouw.

De totale opbrengst in de Britse fruitteeltsector nam vorig jaar met 4,8 procent toe tot 645 miljoen euro. Een groot deel daarvan, 260 miljoen euro, komt voor rekening van aardbeien. De frambozen leverden daarnaast ook nog eens 124 miljoen euro op.

Bij appels, peren en andere boomgaardfruit kwam de opbrengst vorig jaar uit op 165 miljoen euro, vrijwel even veel als het record niveau van 2008. ”Voor appels en peren waren vooral de oogstomstandigheden erg goed”, tekent het Britse ministerie daarbij aan.

Groot-Brittannië telde vorig jaar in totaal 24.000 hectare aan boomgaarden en 10.000 hectare aan zachtfruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.