Home

Achtergrond

Britse varkenshouderij blijft klimmen

De Britse varkenssector lijkt de opgaande lijn van afgelopen jaar vast te houden.

Zowel voor het aantal fokzeugen als voor productiviteit per zeug wordt voor de komende twee jaar een verdere toename verwacht. Het gemiddeld geslacht gewicht blijft daarbij op een hoog niveau.

Dat stelt James Park, senior-analyst bij het productschap AHDB, tijdens de jaarlijkse conferentie over de toekomst van de varkenssector.
Het aantal Britse fokzeugen lag eind vorig jaar op 438.000. Dat zal dit half jaar aantrekken naar 455.000 om vervolgens eind dit jaar rond de 460.000 uit te komen. Park voorspelt vervolgens een verdere lichte toename in 2011 naar 465.000, wat dan het hoogste niveau in vijf jaar zal zijn.

Ook de productiviteit per zeug gaat naar een recordniveau. Dit was in de jaren tot 2003 gestaag gedaald tot ruim onder de 17 biggen per zeug per jaar. Sindsdien is een stijgende lijn ingezet naar 20 biggen per jaar in 2008 en volgens de berekeningen van het AHDB zal dat niveau in 2011 verder overschreden worden. Daarnaast gaat het gemiddeld geslacht gewicht per big al jaren omhoog. Ruim tien jaar geleden lag dat bij de Britten nog onder de 70 kilo, maar inmiddels is bijna 79 kilo bereikt.

Al met al kan de totale productie van de Britse sector dit jaar uitkomen op 9 miljoen dieren en in 2011 9,7 miljoen, een aantal dat sinds 2002 niet is bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.