Home

Achtergrond 264 x bekeken 1 reactie

Bric-landen sluiten akkoord voedselzekerheid

Brazilië, Rusland, India en China hebben in Moskou het belang van voedselzekerheid onderschreven.

De opkomende economieën willen onder meer samen nadenken over het opvoeren en coördineren van interventievoorraden graan, aldus Russische en Chinese staatsmedia,

De Bric-landen willen tevens een informatiesysteem opzetten zodat voorraadbeheer van landen voor iedereen inzichtelijk wordt. De landen hebben zich bovendien collectief uitgesproken voor het snel afsluiten WTO-vrijhandelsverdrag. Handel moet volgens de landen echter geen doel op zich zijn.

De landbouwministers uit de vier landen kwamen in Rusland bijeen, waarbij andere grote producenten en consumenten van voeding niet uitgenodigd waren en de verwijzing naar de WTO kan daarom worden uitgelegd als een geruststelling.

De Russische landbouwminister Jelena Skrynnik wees op de groeiende handel tussen groeiende economieën. Zo verwelkomde Brazilië direct na het overleg de eerste zending Russisch graan, 24.000 ton. Rusland neemt al jaren circa 65 procent van de Braziliaanse vleesimporten voor zijn rekening.

De onderhandelingen kunnen grote impact hebben, aldus Skrynnik. Haar ministerie becijferde dat de landen collectief 42 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen en 32 procent van het potentiële landbouwareaal. Samen zijn de landen ook goed voor 40 procent van de wereldtarweproductie.

Skrynnik werd volgens The Moscow Times opmerkelijk concreet door te stellen dat kippenvlees uit India mogelijk Amerikaanse importen zouden kunnen vervangen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Tja jongens, jullie kunnen altijd je markt wel willen afsluiten en met dikke exportrestituties de anderen jullie product
    door de strot willen duwen, maar er komt een keer dat de wal het schip keert.

Of registreer je om te kunnen reageren.