Home

Achtergrond 221 x bekeken 1 reactie

'Breng waterschappen onder bij provincies'

De waterschappen kunnen als bestuurlijke organisatie worden ondergebracht bij de provincies.

De opheffing van deze bestuurslaag levert een besparing op van honderden miljoenen en daar profiteert vooral de burger van. Dat zei directeur Jan Ploeger van het Interprovinciaal Overleg IPO vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in nrc.next.

"Beschouw ons voorstel als een advies aan de toekomstige kabinetsformateur'', zei Ploeger. Vorige maand nog stelde het CDA in een rapport over het openbaar bestuur in Nederland voor om de beleidstaken van de waterschappen over te hevelen naar de provincies. Ook verschillende verkiezingsprogramma's reppen daarover.

Ploeger benadrukt dat de waterschappen hun taken moeten blijven verrichten, maar dat het uit overwegingen van efficiency beter is als de provincies de waterschappen inlijven. "Dan heb je weer een parlementje minder'', aldus de IPO-directeur.

"De 26 waterschappen onderbrengen bij de provincies verheldert hun positie als functionele organisatie en die van de provincie als algemeen en democratisch middenbestuur", zegt Gelders gedeputeerde Harry Keereweer in een toelichting. De opheffing van de bestuurslaag is volgens Keereweer niet alleen aardig voor de bestuurlijke tekentafel, het levert ook geld op. Omvorming van het middenbestuur op het terrein van water kan 300 tot 400 miljoen euro kan opleveren, berekende het IPO. Alleen al het organiseren van de waterschapsverkiezingen kost 100 miljoen euro.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt voor om "de bestuurlijke krachten van waterschappen en gemeenten te bundelen''. Volgens de vereniging zal het beleid zich de komende jaren toespitsen op waterveiligheid, het watersysteem en de afvalwaterketen. "Op deze drie gebieden werken de waterschappen en gemeenten nu al nauw samen''. De VNG wijst er op dat voor een samengaan met provincies er een grondwetswijziging nodig is.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jos de boer

    geef de waterschappen maar weer terug aan de agrariers want de besturen zijn een beetje de weg kwijt ,met al hun water en natuur projecten zijn we in een hopeloze sytuatie beland. het evenwicht op alle fronten is zoek ,teveel bestuurders ,teveel mismanagement en maken veel te veel kosten
    gr Jos de boer

Of registreer je om te kunnen reageren.