Home

Achtergrond

Brazilië zet label in de markt voor duurzame soja

Braziliaanse brancheorganisaties van sojatelers en de verwerkende industrie gaan een label in de markt zetten voor duurzame soja.

Het label, Soja Plus, is vooral bedoeld om retailketens in de Europese Unie tegemoet te komen. Industriegroep Abiove verwacht dat het label over twee of drie oogsten prijkt op een vierde tot een derde van de Braziliaanse soja-exporten. Volgens voorzitter Carlo Lovatelli is het de bedoeling dat consumenten een meerprijs gaan betalen.

De Europese Unie nam vorig jaar volgens het Braziliaanse ministerie van landbouw tweederde van de import van sojameel voor zijn rekening: 12 miljoen ton. De importen vertegenwoordigden een waarde van bijna 3,5 miljard euro. Nederland is de grootste ontvanger, deels omdat Rotterdam een doorvoerhaven is, maar ook omdat hier grote voerbedrijven zitten.

Lovatelli erkent dat het nog maar de vraag is dat Europese consumenten daadwerkelijk meer bereid zijn te betalen. Om het label te mogen voeren moeten producenten voldoen aan 46 criteria. een van de criteria is dat de soja niet van land uit recent gekapt oerwoud komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.