Home

Achtergrond 180 x bekeken

Brazilië stelt strafmaatregelen tegen VS opnieuw 60 dagen uit

Brazilië stelt handelsmaatregelen tegen de VS nog 60 dagen uit.

De WTO geeft Brazilië ruimte voor strafmaatregelen omdat de VS subsidies verstrekte aan katoenboeren. De VS willen nu ter compensatie een fonds oprichten voor katoenboeren in andere landen.

De VS stellen voor jaarlijks bij wijze van schadevergoeding 147,3 miljoen dollar (110 miljoen euro) in een fonds voor "technische assistentie" aan de Braziliaanse katoensector te stoppen. Het fonds zou worden aangehouden tot er een nieuwe landbouwwet of Farm Bill ligt.

Het fonds zal dus naar verwachting een looptijd hebben van circa 4 jaar, en mag ook gebruikt worden voor steun aan katoenboeren in sub-Sahara Afrika of landen die lid zijn van het Zuid-Amerikaanse samenwerkingsverband Mercosur.

Brazilië besloot als eerste land na een WTO-beslissing maatregelen op te leggen die niet alleen de betrokken sector, in dit geval katoen, raken. De WTO verstrekte dit recht omdat de VS tussen 2005 en 2008 subsidies verschafte die volgens WTO-regels verboden zijn.

Brazilië heeft handelsbeperkende maatregelen voorbereid die Amerikaanse bedrijven voor 829 miljoen dollar (617 miljoen euro) zouden schaden. Brazilië wil copyright van de Amerikaanse entertainmentindustrie tijdelijk opschorten en importheffingen op onder andere cosmetica en auto’s verhogen.

Al meteen vroeg de VS om onderhandelingen, waarna Brazilië de maatregelen twee weken uitstelde. Mogelijk wordt in een deal ook concessies in de zogeheten Doha-Ronde meegenomen. Beide landen hebben een afwijkend standpunt over een nieuw wereldhandelsverdrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.