Home

Achtergrond 177 x bekeken

Bouw omstreden dam Brazilie begint snel

Braziliaanse aannemers beginnen uiterlijk in september aan de constructie van de omstreden Belo Montedam in de noordwestelijke deelstaat Pará.

Dat heeft Marcio Zimmerman, minister van Energie in Brazilië, gisteren gezegd. "We hebben vijf jaar milieustudies uitgevoerd en kunnen niet langer blijven wachten'', zei Zimmerman tegen het Braziliaanse persbureau Agencia Estado. Tegenstanders van de waterkrachtcentrale in het Amazoneoerwoud hebben aangekondigd dat ze zich tot het uiterste zullen verzetten tegen de bouw.

Het stuwdamcomplex, dat bij voltooiing alleen de Drieklovendam in China en de Itaipudam in het zuiden van Brazilië voor zich moet dulden, is volgens de regering van Brazilië van groot belang voor de elektriciteitsvoorziening van het land. Die moet worden verbeterd omdat de welvaart in Brazilië toeneemt, en daarmee ook de energiebehoefte van de circa 195 miljoen inwoners van het grootste land van Zuid-Amerika.

President Luiz Inacio Lula da Silva is de meest prominente voorstander van de bouw van de Belo Montedam. Hij zei eerder dat omgerekend 1,4 miljard euro wordt geïnvesteerd in maatregelen om de milieuschade door de aanleg van de energiecentrale te beperken en aan compensatie voor de 20.000 tot 30.000 mensen die moeten verhuizen wegens de aanleg van de dam en het bijbehorende stuwmeer. Het totale budget voor de bouw van de waterkrachtcentrale bedraagt meer dan 8,3 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.