Home

Achtergrond 163 x bekeken

Bolushappen op traditionele Koninginnedag

De koninklijke familie staat vandaag tal van Zeeuwse tradities te wachten. Tijdens de viering van Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg zijn de Oranjes getuige van activiteiten als ringrijden, het maken van Zeeuwse babbelaars en bolushappen, de Zeeuwse variant van koekhappen. Maar ook zien ze noviteiten als de exotische racketsport Taiji Bailong Ball. Het lijkt op badminton, maar er wordt nooit geslagen tegen de bal. De sport is niet eerder vertoond op 30 april.

Koningin Beatrix en de rest van de koninklijke familie beginnen hun bezoek aan Zeeland om 10.00 uur in het oranjegezinde toeristendorp Wemeldinge. Ongeveer 25.000 bezoekers worden er verwacht, die hopen dat de prinsen meedoen aan het Tééle-steken, een oud gebruik dat op veel jaarlijkse feesten in Zeeland wordt gespeeld. Iemand die in een kruiwagen wordt geduwd, moet een ring steken in een oude houten teil. Als het misgaat, heb je een nat pak.

Om 12.00 uur komen de vorstin, prinsen en prinsessen aan in Middelburg, waar naar schatting 45.000 mensen langs de route staan. In de Zeeuwse hoofdstad wordt ook stilgestaan bij het 30-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix dit jaar. De Nieuwe Burg wordt omgetoverd tot Oranjestraatje, waar aandacht is voor de regeerperiodes van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Ondanks het drama van vorig jaar proberen de Oranjes er dit keer weer een feestelijke dag van te maken. De gebeurtenissen van 2009 spelen uiteraard in hun achterhoofd. In Apeldoorn zouden de drie dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima ook een deel van het programma bijwonen, maar dat ging na de aanslag niet door. De prinsesjes zijn er dit jaar niet bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.