Home

Achtergrond 323 x bekeken

Boetes en tik op vingers na controles op campylobacter

De controle op campylobacter en salmonella bij de leghennen- en vleeskuikensector schiet in een aantal gevallen tekort.

Het tuchtgerecht van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft in elf zaken (voorwaardelijke) boetes opgelegd. Deze zijn vandaag gepubliceerd.

Het productschap zegt dat er "veel tekortkomingen in het kader van het onderzoek naar de aanwezigheid van campylobacter waren". In een toelichting zegt het PPE dat veroordelingen bij het tuchtgerecht veelal een gevolg zijn van verkeerde interpretatie van de regels. "De regels zijn heel strikt. De GD meldt direct als er geen monsters zijn ingestuurd." Vleeskuikenhouders moeten twee keer per jaar een onderzoek op campylobacterbacteriën laten uitvoeren.

Het tuchtgerecht legde in zeven zaken tegen vleeskuikenhouders boetes van 400 euro tot 1.000 euro op. Daarnaast kreeg een vleeskuikenhouder 400 euro voorwaardelijke boete omdat hij geen onderzoek naar salmonella had laten doen en zijn drie leghennenhouders bestraft die onderzoek naar salmonella achterwege hadden gelaten, of de stal niet hadden ontsmet voor de plaatsing van een nieuw koppel.

Of registreer je om te kunnen reageren.