Home

Achtergrond 452 x bekeken 1 reactie

"Boeren vaker voor de rechter"

Boeren worden steeds vaker niet alleen bestuursrechtelijk maar ook strafrechtelijk vervolgd.

Dat stelt de Tilburgse advocaat Theo Linssen in het Eindhovens Dagblad. Met name milieuambtenaren zouden boeren die de wet licht overtreden sneller aangeven.

Boeren hebben volgens Linssen niet altijd het geduld om te wachten tot hun zaken formeel geregeld zijn. “Als een boer een stal praktisch klaar heeft, gaan de dieren er al in; de renteteller loopt immers”, aldus Linssen in de Brabantse krant. Lokale milieuambtenaren geven dit vaker dan voorheen door aan het Openbaar Ministerie.

Al heeft de boer de situatie al aangepast, onderzoek wordt door het Openbaar Ministerie het strafrechtelijke traject gewoon doorgezet. “Zo’n boer zit dan ineens drie dagen in een politiecel tussen drugsdealers of zo”, aldus Linssen, die de omstreden aspergeteler José Janssen uit Someren verdedigt.

Het functioneel parket en de rechtbank in Den Bosch zeggen niet bij te houden hoe vaak boeren voor de rechter komen te staan. Wel geven de diensten aan niet het gevoel te hebben dat het aantal zaken toeneemt. Linssen was onbereikbaar voor een toelichting omdat zijn kantoor op Goede Vrijdag gesloten is.

Juridisch adviseur Hans Mieras van brancheorganisatie ZLTO adviseert boeren met juridische problemen in Zeeland en West-Brabant bij. “Harde cijfers heb ik net zo min als de instanties maar mijn organisatie deelt de idee van Linssen niet. Ik zie eerder minder strafzaken.”

Volgens Mieras worden in milieuzaken inderdaad “wat vaker” strafrechterlijke stappen gezet. “Maar daar staat tegenover dat verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nu via de bestuursrechter loopt.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pietje Puk

    Weer een crea manier van Theo om zijn advocatenpraktijk te vermarkten. Hij helpt de boeren in ieder geval niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.