Home

Achtergrond

Biologisch AGF-markt verwacht herstel

De start van het afzetseizoen voor biologische kasgroenten is goed, blijkt uit een rondgang.

"Tot nu toe klaagt niemand over de prijzen. Vorig jaar zag je ook dat de prijzen voor gangbare groente zo laag was dat we daarin mee moesten. Dat is nu niet meer het geval", zegt een woordvoerder van Zann uit Bergschenhoek.

Er is ook een basis voor een stabiele afzet, denkt ketenmanager biologische agf Arend Zeelenberg. "De totale Europese biologische markt heeft zich goed ontwikkeld en is met twee tot zes procent gegroeid." De groei komt vooral uit Frankrijk. "Duitsland is stabiel met een lichte volumestijging. In Groot-Brittannië was er wel een daling, dus de groei in Frankrijk moet wel fors zijn."

De Britse Soil Association maakte bekend dat de verkopen van biologische groente en fruit in supermarkten in 2009 in Engeland met bijna 15 procent daalden. Daarmee is AGF met vlees de belangrijkste daler in de biologische omzet. Voor 2010 verwacht de Soil Association overigens weer een herstel. Die ontwikkeling op de Britse markt is cruciaal, denkt Zeelenberg. "Als een markt als Noorwegen 15 procent daalt is dat op te vangen, maar Engeland is een belangrijke markt voor Nederland." Zann ziet nog geen tekenen van herstel op de Britse markt. "Het is nog te vroeg daarvoor. Het Nederlandse seizoen is ook nog niet op stoom."

Of registreer je om te kunnen reageren.