Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

"Biodiesel bij huidig beleid verliesgevend"

De biodieselfabriek Biovalue in de Groningse Eemshaven heeft de resultaten van nutsbedrijf Delta vorig jaar ernstig gedrukt.

Het Zeeuwse bedrijf moest vorig jaar 73 miljoen euro boekhoudkundig afwaarderen op zijn duurzame dochterondernemingen.

Delta zag de winst over 2009 met 93 procent dalen tot 7 miljoen euro. Exclusief de duurzame activiteiten was de winst licht gestegen tot 117 miljoen euro. Delta zegt zich in de toekomst te willen focussen op pure energie, afval en zonnecellen.

Voor biodiesel lijkt weinig ruimte meer. Dat de biodieselfabriek zo slecht draait hangt samen met dumping van biodiesel uit de VS, en onduidelijkheid over de bijmengverplichting. De zonnecellen waren verlieslatend omdat de prijzen halveerden door een te groot aanbod.

Solland, dat zonnecellen produceert, wordt het tweede deel van dit jaar vermoedelijk weer winstgevend, aldus Delta. Voor Biovalue geldt dat het zonder grote wijziging van beleid volgens topman Peter Boerma waarschijnlijk de komende vier jaar verliesgevend blijft.

Biovalue is in 2005 opgericht en in 2007 werd de fabriek in de Eemshaven operationeel. Er kan jaarlijks circa 80.000 ton biodiesel worden geproduceerd. Daarnaast levert de fabriek onder andere koolzaadkoeken.

Er werken 28 personen. Delta stelt dat vanwege de resultaten gedwongen ontslagen niet kunnen worden uitgesloten. Verkoop van Biovalue lijkt lastig omdat de grote spelers in Europa, zoals het Spaanse Abengoa, eerder over- dan ondercapaciteit hebben.

Eén reactie

  • no-profile-image

    a

    Logisch he ? dat een biodieselfabriek waar geen uitstoot ontstaat van CO2 drijgt te sluiten en dat een fabriek nog geen 20 kilometer verderop 200000 ton CO2 de lucht in blaast gewoon door kan blijven draaien. Tjonge jonge wat hebben wij toch een K.... Regering

Of registreer je om te kunnen reageren.