Home

Achtergrond 252 x bekeken

Bijna al het uienzaad zit in de grond

Aan het eind van deze week zit 95 tot 98 procent van het uienzaad in de grond.

Dat zegt Gerard Buizer, accountmanager van uienzaadleverancier De Groot en Slot. "Dat is echt fantastisch", vindt Buizer. Het zaaiverloop loopt parallel aan vorig jaar. De vroegst gezaaide uien hebben te kampen met kortsvorming, weet Buizer. "Wat de laatste twee weken is gezaaid, kan regelmatiger opkomen. Het blijkt maar weer dat april de beste periode is om te zaaien als je de juiste omstandigheden hebt."

Vroeg zaaien had ook weinig zin vanwege de kou in de grond. Dan doen de zaadjes weinig. Het laatste zaad gaat in het Noorden de grond in. "De uitgangspositie is, net als vorig jaar, veelbelovend." Ook het zaaien van suikerbieten verloopt prima. Ruim 40 procent van het bietenareaal is inmiddels ingezaaid.

De aardappelsector benut deze mooie week eveneens volop. Begin van de week zat zo’n 20 procent van de aardappelen, inclusief vroege, in de grond. Dezer dagen gaat veel pootgoed de grond in. De lichte vertraging ten opzichte van voorgaande jaren kan hierdoor wellicht worden goedgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.