Home

Achtergrond

Biggenexport groeit 12 procent

De Nederlandse biggenexport is over de eerste twaalf weken van dit jaar 12 procent groter dan dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers die het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft gepubliceerd.

Duitsland blijft de grootste afnemer van Nederlandse biggen. De export naar dat land groeide met 3,4 procent. Opvallend is dat de Zuid-Europese landen weer helemaal terug zijn als exportbestemming.

Volgens Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) komt dat doordat onder invloed van de economische crisis de biggenproductie fors is gekrompen in Spanje. "Er staan nogal wat bedrijven leeg daar." Het heeft tot gevolg dat de Spanjaarden een tekort aan vleesvarkens zien opdoemen tegen de zomer. Om dat te voorkomen, kopen de mesterijen nu weer biggen in Nederland.

De laatste jaren exporteerde Spanje ook veel biggen naar Italië. Het gevolg was dat Nederlandse exporteurs ook naar die bestemming steeds minder biggen exporteerden. Door de situatie in Spanje is dat beeld nu weer omgeslagen.

Ook de export naar een aantal Oost-Europese bestemmingen groeit fors. Het wijst erop dat de varkenshouderij daar in ontwikkeling is. "Je ziet eerst de vleesvarkensbedrijven opkomen. Later zie je de vermeerderingssector tot ontwikkeling komen", aldus Oostrom.

De export naar Roemenië is gekrompen. Dat komt volgens Oostrom door het geldgebrek dat door de crisis is ontstaan. Verzekeraars willen
bovendien geen kredietverzekeringen meer afsluiten.

Dat speelt ook wel voor landen als Polen en Hongarije, maar daar zijn meer mogelijkheden voor ruilhandel, waarbij de biggenexporteur bijvoorbeeld met vlees wordt betaald. Ook de export naar Frankrijk is fors teruggelopen. Dat heeft vooral te maken met de relatief hoge biggenprijs ten opzichte van de vleesprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.