Home

Achtergrond

Bevrijding Bergen-Belsen herdacht

De bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen, 65 jaar geleden, wordt vandaag in Duitsland herdacht.

In het kamp aan de zuidrand van de Lüneberger Heide kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen om het leven, veelal door honger of ziekte. Tot de bekendste slachtoffers behoorden Anne en Margot Frank, die in maart 1945 stierven aan de vlektyfus. Op 15 april 1945 werd het kamp, een van de grootste in Duitsland, door Britse troepen bevrijd.

Bij de herdenking zijn ongeveer tweehonderd overlevenden aanwezig. In Nederland wordt ter herdenking van de bevrijding van het kamp het boek Post uit de Vergetelheid gepresenteerd. Dat gebeurt donderdag in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. In het boek is een grote collectie authentieke poststukken uit oorlogsgetto's en nazikampen gebundeld.

In totaal zijn er vanuit de nazi-kampen miljoenen brieven verstuurd. Maar hiervan zijn er maar zeer weinig bewaard gebleven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.