Home

Achtergrond 168 x bekeken

Besluit CO2-opslag Barendrecht doorgeschoven

Belangrijke besluiten over de CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht worden pas na de zomer genomen.

De voorbereidingen gaan wel door, maar het nemen van beslissingen is aan een volgend kabinet. Dat hebben ministers Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Tineke Huizinga van VROM geschreven aan de Tweede Kamer.

In een reactie zei Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (ChristenUnie) dinsdag dat dat betekent dat het demissionaire kabinet het project bij Barendrecht feitelijk controversieel heeft verklaard. In de brief wijzen de bewindspersonen erop dat dit de beste weg is, gezien recent overleg met de Kamer en de demissionaire status van het kabinet.

Begin vorige maand had de Kamer al gezegd dat minister Van der Hoeven geen onomkeerbare besluiten over de opslag mocht nemen. De partijen wachtten nog op een reactie op hun moties.

De opslag van CO2 is onderdeel van de doelstelling om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door ondergrondse CO2-opslag in bijvoorbeeld oude gasvelden of onder de zeebodem komen de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer. In Barendrecht is echter veel verzet tegen de plannen. Mensen maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat hun huis in waarde daalt.

Dat het besluit over de opslag wordt overlaten aan een volgend kabinet noemt Wiegman "verstandig''. Volgens het Kamerlid moeten eerst vragen worden beantwoord over de veiligheid van de opslag. Bovendien wil ze weten of het proefproject bij Barendrecht echt nodig is om te bepalen of grootschalige CO2-opslag in Noord-Nederland mogelijk is.

Wiegman is ook een voorstander van een debat naar aanleiding van een recente aflevering van tv-programma Zembla. Daarin kwam naar voren dat een wetenschapper kritische delen over de opslag uit een rapport had verwijderd op verzoek van zijn opdrachtgevers. Het rapport was niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Later liet het ministerie van Economische Zaken weten dat dat niet was gebeurd omdat het rapport "onder de maat'' zou zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.