Home

Achtergrond 204 x bekeken 1 reactie

Beschikbaarheid tarwe op interne markt beperkt

Onduidelijkheid over de hoeveelheid tarwe hangt toenemend als het Zwaard van Damokles boven de interne graanmarkt.

Is het, zoals de Europese Commissie denkt, 21 miljoen ton, dan daalt de prijs straks hard. Is het slechts 15 of 18 miljoen ton, zoals bijvoorbeeld Stratégie Grains denkt, dan explodeert de prijs.

Dat niemand precies weet hoeveel tarwe zich in de EU bevindt, is op zichzelf normaal sinds interne grenzen zijn weggevallen. Wel is het verschil tussen schattingen op het einde van het seizoen nog nooit zo groot geweest als nu.

"Men verschilt fundamenteel van inzicht", aldus een analist van het Productschap Akkerbouw. "En de tijd begint voor verwerkers nu wel echt te dringen. Molenaars weten dat pas vanaf juli of augustus nieuwe oogst beschikbaar komt, en voordat ze kunnen gaan malen moet het maanden drogen."

Telers speculeren op een hogere prijs waardoor inkopers wanneer ze op of zelfs boven de noteringen bieden nauwelijks tot geen tarwe krijgen.

De meeste bronnen in de markt zetten in op een stijgende tarweprijs. Het aantal stuks vee is niet gedaald terwijl mengvoerfabrikanten 5 tot 10 procent dalende verkopen melden. Dat betekent dat akkerbouwers in Frankrijk en Duitsland rechtstreeks leveren aan veehouders.
Ook Oekraïne is een factor. Ongeveer 22 procent van het wintergraanareaal verkeert hier in slechte conditie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    berend

    hoezo marktwerking? Multinationals hebben belang bij lage prijzen en speculeren en lobbyen om de prijzen te laten dalen. bv. coca-cola op de suikermarkt. kortom agrarische markten werken slecht en steun is niet voor niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.