Home

Achtergrond 190 x bekeken

Belgische premier Leterme naar koning

De Belgische premier Yves Leterme is vanmiddag vertrokken naar koning Albert II om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

Eerder op de dag zegde regeringspartij Open VLD (Vlaamse liberalen) het vertrouwen in het kabinet op.

De breuk houdt verband met het mislukken van de onderhandelingen over splitsing van het tweetalig kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Na de aankondiging van Open VLD kwam het kabinet eerst nog in crisisberaad bijeen, maar dat overleg heeft niet lang geduurd.

Koning Albert had blijkbaar al rekening gehouden met het bezoek van Leterme. Een gepland bezoek aan het Waalse stadje Visé zegde hij donderdagochtend af.

Yves Leterme (49) leidt de Belgische regering sinds november vorig jaar. In 2008 was hij ook premier van vrijwel hetzelfde kabinet, maar aan het eind van dat jaar moest hij aftreden na beschuldigingen dat hij de rechterlijke macht onder druk had proberen te zetten.

De Vlaming Leterme werd opgevolgd door zijn christendemocratische partijgenoot Herman Van Rompuy. Toen die tot EU-president werd benoemd, nam Leterme het stokje weer over. De beschuldigingen die eerder tot zijn aftreden leidden, bleken volgens een parlementaire onderzoekscommissie grotendeels onterecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.