Home

Achtergrond 241 x bekeken

Belgisch kartelonderzoek gericht op twee partijen

Het Belgische mededingingsonderzoek naar mogelijk ongeoorloofde mededingingszaken in de groente- en fruitafzet spitst zich toe op één of twee bedrijven.

Dat stelt de Belgische Raad van Mededinging desgevraagd.

Na een hoorzitting met vijf Belgische afzetpartijen wil de raad het onderzoek toespitsen op een specifiek deel van de markt. "Ons is gebleken dat bij één of twee bedrijven de kern lijkt te zitten van het vermoede probleem", zegt onderzoeker Karel Marchand. Die conclusie trok de raad na de hoorzitting. "Partijen hebben verklaard en documenten laten zien dat daar het probleem zit."
Het zou daarbij gaan om private partijen. Onduidelijk is welke partijen dat zijn, maar ook Belgische veilingen zijn onderdeel van het onderzoek. Marchand wil de partijen niet met name noemen.

Het is ook onduidelijk of de Belgische Raad van Mededinging het vermoeden heeft dat bij deze partijen overtredingen worden vermoed, of dat deze partijen een goede doorsnede geven en case zijn voor de rest van de Belgische tuinbouwafzet.

Het is overigens nog niet duidelijk of dat onderzoek verder wordt doorgezet. Marchand heeft een rapport opgesteld over de voorlopige bevindingen en deze voorgelegd aan de Raad van Mededinging. Die besluit mogelijk deze week nog of er voldoende grond is voor een voortzetting van het onderzoek in België. Dat kan ook tot een seponering leiden, maar dat is gezien de voorlopige bevindingen minder waarschijnlijk.

Met de wending in het onderzoek krijgt het Belgische onderzoek een andere oriëntatie dan de Nederlandse, zegt Marchand. De Belgische raad treedt periodiek in overleg met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Dat is om te voorkomen dat werk dubbel gebeurt. "Als de NMA een uitgebreide studie doet over de rol van de gemeenschappelijke marktordening, hoeven wij dat niet meer te doen." Ook leveren Nederlandse telers aan Belgische veilingen en kopen Belgische partijen in Nederland. Taken in deze overlappende terreinen zijn ook onderling afgestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.