Home

Achtergrond 178 x bekeken

België wil kwekersrecht moderniseren

België wil het kwekersrecht aanpassen zodat deze in lijn is met de EU-richtlijn en het internationale Upov-verdrag.

Dat heeft minister Vincent van Quickenborne van Economie gezegd. Omdat de Belgische regering vandaag is gevallen, is het onduidelijk wanneer de internationale richtlijnen worden geïmplementeerd in de Belgische wet.

België is het laatste van 67 landen dat het nieuwe Upov-verdrag ratificeert. De herziening vond plaats in 1991. België hanteert nog het oude verdrag uit 1962. De ratificatie van het Upov-verdrag en van de EU-richtlijn heeft twee voordelen, zegt Leon Mol, directeur van Breeders Trust, een organisatie die toeziet op de naleving van het kwekersrecht voor aardappelen. "Het kwekersrecht wordt dan verlengd van 25 naar 30 jaar. Bovendien is dan veel beter omschreven wanneer een boer eigen zaaizaad of pootgoed mag gebruiken. Door de onduidelijkheid die nu nog bestaat lopen kweekbedrijven inkomsten mis uit licenties."

Of registreer je om te kunnen reageren.