Home

Achtergrond 354 x bekeken

België laks met kwekersrecht

De laksheid waarmee België internationale afspraken over het kwekersrecht omzet in nationale wetgeving is stuitend.

Al in 1991 hebben de 67 landen die lid zijn van de Upov, de internationale organisatie die het kwekersrecht beschermt, het verdrag over het kwekersrecht aangepast. Kweekbedrijven zijn daardoor beter in staat licenties te innen op hun rassen. België is het enige Upov-lid dat nog werkt met het oude verdrag uit 1962. Ook heeft België nog steeds niet de EU-richtlijn over het kwekersrecht omgezet in nationale wetgeving.
Eindelijk besloot de minister van Economie deze week dat België de wetgeving op het kwekersrecht gaat moderniseren. Maar nu is de regering gevallen. Dat betekent dat België achterop blijft lopen.

Dat is niet alleen vervelend voor de kweekbedrijven die inkomsten uit licenties mislopen. Voor de Belgische boeren betekent het dat ze nog langer moeten leven met onduidelijke regels over het eigen gebruik van zaaizaad en pootgoed. Daarnaast lokken de vage regels uit dat telers eigen vermeerderd zaaizaad en pootgoed verhandelen. Dit ongecertificeerde zaaizaad en pootgoed is een bedreiging voor de plantgezondheid. De nieuwe Belgische regering moet eindelijk eens zorgen voor een moderne wetgeving, die aansluit op de internationale afspraken over het kwekersrecht.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.