Home

Achtergrond 226 x bekeken

Beleggers mijden Monsanto, analisten zijn nog steeds fan

Monsanto is even uit de gratie geraakt bij beleggers. Laatstgenoemden lieten het aandeel vlak na de bekendmaking van ronduit slechte kwartaalcijfers procenten in waarde dalen.

Monsanto, van oudsher een lieveling van beleggers, zag de winst immers het afgelopen kwartaal 19 procent dalen. Analisten blijven positief. Het concern is met een marktaandeel van 80 procent in het Noord-Amerikaanse zaaigoedsegment ’too big to fail’.

Het concern werd groot met de bekende herbicide Roundup, maar ondertussen wordt een gelijk middel op basis van glyfosaat veel goedkoper door Chinese firma’s aangeboden. Monsanto’s nieuwe groeimotor is genetisch gemodificeerd zaaigoed. Deze kan door de lage koersen voor granen en oliezaden niet tegen de hoge prijs die Monsanto wil worden afgezet.

Monsanto zelf heeft groeidoelstellingen bijgesteld. Door prijsverlagingen voor zaad door te voeren hoopt het bedrijf de winst vorig jaar weer met 15 procent te doen groeien. Analisten lijken blijvend gevoelig voor Monsanto, en schatten dat het bedrijf nog voor het einde van dit jaar 10 tot 20 procent in beurswaarde stijgt.

De aandelen van trekkerbouwers maakten deze week een sterke comeback. De bedrijven reageren deels op een verbeterde woningmarkt in de VS. In februari is het aantal verkochte woningen 17 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het is de scherpste stijging sinds 2001.

De aandelen kunnen mogelijk profiteren van licht verbeterende graannoteringen. China zou onverwachts Amerikaanse mais gaan kopen. Verkopers houden hun tarwe vast, speculerend op een verdere stijging.

Dit impliceert een hoger inkomen voor boeren en daarmee meer geld om te besteden aan machines of andere productiemiddelen. Voor verwerkers en vleesbedrijven is duur graan dan weer gelijk aan hoge kosten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.