Home

Achtergrond 611 x bekeken 4 reacties

Bel Leerdammer keert € 1,69 aan nabetaling uit

Kaasproducent Bel Leerdammer betaalt over 2009 een nabetaling uit van € 1,69 per 100 kilo exclusief btw.

Daarmee komt het bedrijf uit op een totale melkprijs van € 28,32 per 100 kilo, bij een jaarleverantie van 550.000 kilo melk. Per kilo vet bedraagt de nabetaling bij Bel Leerdammer € 0,145, per kilo eiwit is die € 0,303.

Hiermee blijft Bel Leerdammer onder de melkprijs van Cono. Die betaalt een contante melkprijs van € 29,44 per 100 kilo exclusief btw. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina betaalt een bedrag uit van € 26,84 contant, Nemelco keerde € 26,57 uit en DOC een bedrag van € 23,69.

FrieslandCampina en DOC Kaas storten jaarlijks ook een bijdrage op de ledenrekening, maar dit zijn geen contante gelden. Bij DOC staat het geld tien jaar vast, maar dat is soepeler dan bij FrieslandCampina.

De melkprijs van Bel Leerdammer was tot en met 31 december 2009 contractueel gebonden aan die van Cono Kaasmakers, maar Bel heeft de melkprijs sindsdien niet verlaagd ten opzichte van Cono. Vorige maand steeg de voorschotprijs zelfs. De kaasmarkt is vorig jaar niet ongunstig geweest voor de producenten van merkkazen. Dit jaar zijn de prijzen verder gestegen, met als die van alle zuivelgrondstoffen. Daarbij heeft Bel Leerdammer de productiecapaciteit voor kazen vergroot.

De goede kaasafzet is volgens veehouders niet de enige reden waarom Bel Leerdammer goed blijft betalen. Veel veehouders menen dat het bedrijf ook een goede melkprijs wil neerzetten om leveranciers aan zich te binden en te zorgen dat niet te veel boeren overstappen naar coöperatie Deltamilk in Bleskensgraaf.

Tot nu toe zijn nog geen grote aantallen Bel-leveranciers overgestapt naar het nieuwe bedrijf, maar de kans is aanwezig dat leveranciers vertrekken. Deltamilk vist in bijna dezelfde geografische vijver. Daarbij valt het aantal overstappers van FrieslandCampina tot nog toe tegen. Deltamilk produceert ook kaas, maar nog geen merkkazen in het hogere marktsegment.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koeienboer

  Hetspreekt vanzelf dat een goed product op de juiste waarde wordt geschat. In Dalfsen is de productiecapaciteit met 30% vergroot ook i.v.m. de afloop van Parco. Eerder wilde men het aandeel daarin afstoten maar nu wordt het aandeel van de deelgenoot overgenomen en natuurlijk omgezet in het kaasmerk Leerdammer. Daar kun je maar geen genoeg van krijgen.

 • no-profile-image

  Gerard

  BelLeerdammer bind veehouders aan zich door een hoge melkprijs!!!
  zo moet het ook!

 • no-profile-image

  Berend

  Cono en Leerdammer presteren best vergeleken met andere fabrieken!

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Dat is nog eens wat anders dan de prestatietoeslag van Friesland-Campina.
  Die is groot in kleine prijzen!

Of registreer je om te kunnen reageren.