Home

Achtergrond 254 x bekeken

'Behoedzaamheid met deskundigen geboden'

Rechters, officieren van justitie en politiemensen moeten in strafzaken "niet te snel achter de adviezen van deskundigen aan gaan lopen.''

Dat is volgens hoogleraar strafrecht Ybo Buruma de les die uit het justitiële debâcle in de zaak-Lucia de Berk moet worden getrokken.

In de zaak-De Berk hebben maar liefst zeventig deskundigen zich op enig vakgebied uitgesproken. Zelden was een strafzaak zo omvangrijk, complex en bij de oordeelsvorming zo afhankelijk van zeer specialistische kennis. Zo rapporteerden onder meer pathologen, toxicologen en statistici ten behoeve van de rechter in de zaak.

"Soms kun je als rechter, officier of politieman graag willen horen wat de deskundige jou voor mogelijkheid biedt om te veroordelen'', zegt Buruma in een door het Openbaar Ministerie bij gelegenheid van de vrijspraak van Lucia de Berk vervaardigd filmpje. "Je moet als rechter, officier of politieman zelf blijven kijken en je niet, als het ware, te makkelijk op sleeptouw laten nemen door de argumenten van de deskundige.''

Buruma is de voorzitter van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken, die in het leven werd geroepen na het miskleunen van justitie en politie in de geruchtmakende Schiedammer parkmoordzaak. De commissie buigt zich over bij haar aangemelde zaken waarin mogelijk is gefaald of gedwaald. De zaak-Lucia de Berk was de eerste die Buruma c.s. onder ogen kreeg, op aangeven van professor Ton Derksen, die een lijvig boekwerk schreef over zijns inziens in de zaak gemaakte fouten. De commissie adviseerde tot herziening.

Buruma vindt het "terecht en heel goed'' dat het OM zijn excuses heeft aangeboden aan De Berk. "Het is heel bijzonder dat het OM excuses aanbiedt en waarschijnlijk zelfs de eerste keer.'' Buruma noemt de excuses "haast overdreven'', omdat niet alleen het OM er verantwoordelijk voor is dat De Berk 6,5 jaar onschuldig heeft vastgezeten. In dat verband noemt hij ook de betrokken aangevers, de politie, diverse deskundigen en de rechters die zich over de zaak hebben gebogen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.