Home

Achtergrond 141 x bekeken

Balkenende waarschuwt voor op de pof leven

CDA-leider en demissionair premier Jan Peter Balkenende waarschuwt Nederland niet "op de pof'' te gaan leven.

Zonder de PvdA bij naam te noemen waarschuwde hij de kiezer ook voor de sociaal-democraten, die in zijn ogen te weinig bezuinigen. "Zij die zeggen, de economie niet stuk te willen bezuinigen, moeten ook oppassen dat we haar niet failliet laten gaan'', zei Balkenende vandaag op het CDA-congres in Den Haag.

"Een overheid die te veel geld uitgeeft, die helpt zijn economie en zijn toekomst om zeep. Kijk ook naar een land als Griekenland. Daarom willen we niet terug naar de geldverslindende verlammende overheid van de jaren '70. Het verhaal van 'nu niet bezuinigen', maar 'dat doen we later wel een keer', betekent uiteindelijk dat de rekening alsnog mag worden betaald. Maar dan wel met rente. Op de pof leven, noem ik dat'', zei Balkenende.

Twee weken geleden uitte Balkenende ook al kritiek op het verkiezingsprogramma van de PvdA. De partij van Job Cohen wil de komende vier jaar 10 miljard euro wil bezuinigen, terwijl het CDA 18 miljard wil bezuinigen voor 2015.

Een beetje bezuinigen helpt niet, zei Balkenende voor zijn congres. De overheid moet kleiner, de bureaucratie moet teruggedrongen en subsidies tegen het licht gehouden. Departementen kunnen worden samengevoegd. Daarnaast moet de zorg efficiënter, moet er loonmatiging komen voor iedereen en wil Balkenende 'onbevangen' kijken naar een bankenheffing. "Ook dat is recht doen aan de belastingbetaler.''

De CDA-lijsttrekker beloofde verder tweeduizend extra agenten en dat de partij niet zal morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. Ook pleitte hij voor een nieuwe kerncentrale. Nederland is wat dat betreft te afwachtend en te besluiteloos, aldus Balkenende. "Waarom niet private partijen uitgelokt om naast Borssele nóg een kerncentrale te bouwen - met de garantie dat de overheid een waterdichte vergunning afgeeft?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.