Home

Achtergrond 2 reacties

BAI: aardappelvoorraad gelijk aan vorig jaar

Er ligt naar schatting nog 1,15 miljoen ton aardappelen van de oogst van vorig jaar in bewaring bij de akkerbouwers.

Dat is vrijwel evenveel als vorig jaar rond deze tijd nog over was van de oogst van 2008.

Dat meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. Het BAI heeft een voorraadmeting gehouden onder 433 telers met als peildatum 15 april.

Volgens het BAI is vorig jaar ongeveer 3,7 miljoen ton aardappelen geoogst in Nederland. In 2008 was dat 3,8 miljoen ton. "Van het afgelopen oogstjaar is halverwege april ruim 2,5 miljoen ton afgeleverd. Dat is 69 procent. Medio april 2009 was ruim 2,6 miljoen ton aardappelen afgeleverd."

De tot nu toe afgeleverde aardappelen hadden een tarra van 8,8 procent. Dat was vorig jaar 6,4 procent.

Het BAI schat dat nog 1,15 miljoen ton aardappelen in bewaring ligt. "Daarvan is de helft al verkocht. De resterende 580.000 ton aardappelen is vrij en nog niet door een afnemer vastgelegd. De tarra in deze aardappelen wordt geschat op 10 procent."

Voorraadmeting VTA

De Verenigde Telers Akkerbouw heeft een eigen voorraadmeting gehouden. Volgens de VTA is de voorraad iets groter dan op 15 april vorig jaar. Er is tot half april meer afgeleverd dan in dezelfde periode vorig seizoen. "Maar liefst de helft van de aardappelen in opslag zijn nog vrij te verkopen. Hieruit blijkt dat de afnemers tot de peildatum veel gecontracteerde aardappelen hebben afgenomen. Afnemers hebben tot nu toe weinig op de vrije markt gekocht."

De VTA verwacht dat de aardappelindustrie in de resterende maanden van afzetseizoen 2009/2010 nog aardappelen moet inkopen. "Het vooruitzicht voor de komende maanden is daarom niet negatief."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    karel

    Er zijn zojuist nog 300 ton afgekeurde bruinrotpootaardappels uit Kaap Verdië teruggekomen. Bijboeken dus!

  • no-profile-image

    WIL

    DAT LIGT ER DUS NIET EN WAT ER WEL LIGT WEET NIEMAND

Of registreer je om te kunnen reageren.